Kastracja knurków.

Dlaczego kastracja świń jest tak ważna dla hodowcy?

Kastracja świń hodowlanych (potocznie sterylizacja lub neutralizacja) to zabieg polegający nacinaniu moszny, podwiązywaniu lub obcinaniu jąder knura. Celem kastracji prosiąt jest uniknięcie przechodzenia mięsa tzw. „zapachem knura”, który jest najbardziej wyczuwalny podczas obróbki cieplnej. Wg przepisów prawa kastracja prosiąt może być wykonana już po 7 dniu życia i tylko po ich wcześniejszym znieczuleniu. Im proces przeprowadzony jest szybciej, tym rany powstałe w wyniku neutralizacji prędzej się goją. Nie polecamy wykonywania sterylizacji zwierząt przy pomocy zwykłego skalpela lub noża kuchennego oraz zabiegów polegających na wyrywaniu jąder świniom. Zwiększa się wówczas ryzyko infekcji, późniejszych powikłań lub nawet chorób trzody chlewnej.

Raz na zawsze usuń „zapach knura” z mięsa swoich świń.

Wiesz już, że do zabiegu kastracji należy się odpowiednio przygotować, aby uniknąć przykrych niespodzianek. Profesjonalny chów i hodowla trzody chlewnej, prosiąt to nie tylko troska, opieka i pielęgnacja zwierząt gospodarskich. To także wysokiej klasy narzędzia specjalistyczne. Oferujemy profesjonalne i sprawdzone narzędzia weterynaryjne do sterylizacji trzody chlewnej, m.in. sterylizatory, gumki zaciskowe, zaciski, krążki gumowe (krążki kastracyjne), emaskulatory, stojaki, cęgi, obcążki, kleszcze (kleszcze kastracyjne), szczypce do kastracji prosiąt, tuczników, knurów, warchlaków, świń, aplikatory do gumowych krążków zaciskowych oraz inne akcesoria do sterylizacji trzody chlewnej. Stawiamy wyłącznie na wysokiej jakości sprzęt rolniczy, którego walory potwierdza niezawodność użytkowania. 

Kastracja knurków.

Aktywne filtry