{* *}
Organko zestaw do kompostowania szary-jasnozielony
  • Organko zestaw do kompostowania szary-jasnozielony Greenland Technologia EM Sp. z o.o. - 1
  • zestaw organko do kompostowania resztek kuchennych i wytworzenia naturalnego nawozu
  • Zestaw  do kompostowania Bokashi Organko
  • Zestaw  do kompostowania Bokashi Organko. zestaw organko do kompostowania resztek kuchennych i wytworzenia naturalnego nawozu
  • Organko zestaw do kompostowania szary-jasnozielony Greenland Technologia EM Sp. z o.o. - 5

Organko zestaw do kompostowania szary-jasnozielony

Kod EAN: 3830053610362
345,00 zł
Brutto

Zestaw Bokashi Organko 1 (BO1) do kompostowania resztek kuchennych i wytworzenia naturalnego nawozu, który posłuży nam do podlewania kwiatów, warzyw, drzewek.

W zestawie Bokashi Organko 1 (BO1) znajdują się :

  • Dwa wiaderka do segregacji odpadów oraz wiaderko do kompostowania resztek organicznych
  • Em Starter Kompostowy 1 kg
  • Dwie miarki
  • Sitko do odsączania
  • Tacka do ugniatania
  • Dwa wiaderka o pojemności 16 litrów (wymiary wiaderek 37 wysokość x szerokość 27, głębokość 32)

Przygotowany w zestawie Organko kompost nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, ponieważ w wiaderku zachodzi proces fermentacji, a nie gnicia.

Do wyboru kolor, proszę wpisać w wiadomości :

szaro-zielony

niebiesko-zielony

czarno-zielony

Ilość
Obecnie brak na stanie

Bokashi ORGANKO zestaw szaro-zielony + Bokashi 1KG Green

Idealne rozwiązanie dla domowego kompostowania i segregacji odpadów

Proces kompostowania w systemie Bokashi powoduje, iż resztki organiczne nie podlegają procesowi gnicia (nie gniją), lecz są poddawane procesowi fermentacji. Dzięki wyeliminowaniu procesu gnicia unika się wydzielaniu się nieprzyjemnych zapachów.Proces fermentacja powoduje także zmniejsza się objętość odpadków nawet o 25% . Dzięki temu Bokashi ORGANKO idealnie sprawdzi się także w mieszkaniu bez ogródka do segregowania i gromadzenia frakcji bio. Produktem ubocznym procesu kompostowania jest płyn Bokashi, który można wykorzystywać po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz do podlewania roślin, a w formie nierozcieńczonej do czyszczenia i udrażniania rur kanalizacyjnych.

W pojemnikach Bokashi ORGANKO możemy umieścić:

  • kuchenne odpadki organiczne,
  • mniejsze odpady ogrodowe,
  • resztki jedzenia,
  • owoce i warzywa lub ich obierki,
  • fusy kawy i herbaty,
  • skorupki jaj,
  • kwiaty,
  • liście z roślin doniczkowych,
  • chusteczki higieniczne
  • serwetki papierowe.

Bezwzględnie w pojemnikach Bokashi ORGANKO nie można umieszczać

  • płynów
  • mleka i przetworów mlecznych
  • octu
  • soków
  • kości
  • popiołu
  • niedopałków,
  • papieru

Przygotowanie kompostu w pojemnikach Bokashi ORGANKO (BO1)

  1. Należy przygotować pojemnik do kompostowania (wiaderko)
  2. Na dnie pojemnika należy rozsypać niewielką ilość EM Bokashi Starter Kompostowy (około 20 ml)
  3. Dodawaj do pojemnika rozdrobnione odpadki organiczne , dociskając je za każdym razem w wiaderku przy pomocy dołączonej praski, aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek, za pomocą specjalnej przystawki dołączonej do wiaderka.
  4. Z ułożonych w pojemniku do kompostowania odpadków tworzymy warstwy a następnie każdą warstwę posypujemy niewielką ilością EM Bokashi Starter Kompostowy.
  5. Należy pamiętać o szczelnym zamykaniu pokrywki pojemnika, aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe.
  6. Co kila dni (2 do 5 dni) należy zbierać płyn odsączający się z powstającego kompostu. Zebrany płyn możemy  wykorzystać  po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz organiczny do roślin doniczkowych i ogrodowych, a formie nierozcieńczonej jako naturalny płyn do czyszczenia i udrażniania rur kanalizacyjnych
  7. Zabiegi powtarzamy uzupełniania odpadków aż do całkowitego wypełnienia wiaderka.
  8. Wypełnione wiaderko należy pozostawić na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu w celu wspomożenia procesu kompostowania

Kompost jest gotowy do użycia gdy po otwarciu pachnie słodko kwaśną kiszonką i obserwujemy ubytek objętości kompostowych odpadków.

Prawidłowo przygotowany kompost nie wydziela nieprzyjemnych zapachów.

Po 2 tygodniach można zakopać w ziemi przefermentowany odpad organiczny lub złożyć go na kompoście lub po prostu wyrzuć do brązowego pojemnika z frakcją organiczną

000524

Szczegółowe odniesienia