{* *}
    Organko zestaw do kompostowania szary-jasnozielony
    • Organko zestaw do kompostowania szary-jasnozielony Greenland Technologia EM Sp. z o.o. - 1
    • zestaw organko do kompostowania resztek kuchennych i wytworzenia naturalnego nawozu
    • Zestaw do kompostowania Bokashi Organko
    • Zestaw do kompostowania Bokashi Organko. zestaw organko do kompostowania resztek kuchennych i wytworzenia naturalnego nawozu
    • Organko zestaw do kompostowania szary-jasnozielony Greenland Technologia EM Sp. z o.o. - 5

    Organko zestaw do kompostowania szary-jasnozielony

    Kod EAN: 3830053610362
    345,00 zł
    Brutto

    Zestaw Bokashi Organko 1 (BO1) do kompostowania resztek kuchennych i wytworzenia naturalnego nawozu, który posłuży nam do podlewania kwiatów, warzyw, drzewek.

    W zestawie Bokashi Organko 1 (BO1) znajdują się :

    • Dwa wiaderka do segregacji odpadów oraz wiaderko do kompostowania resztek organicznych
    • Em Starter Kompostowy 1 kg
    • Dwie miarki
    • Sitko do odsączania
    • Tacka do ugniatania
    • Dwa wiaderka o pojemności 16 litrów (wymiary wiaderek 37 wysokość x szerokość 27, głębokość 32)

    Przygotowany w zestawie Organko kompost nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, ponieważ w wiaderku zachodzi proces fermentacji, a nie gnicia.

    Do wyboru kolor, proszę wpisać w wiadomości :

    szaro-zielony

    niebiesko-zielony

    czarno-zielony

    Ilość
    Obecnie brak na stanie

    Bokashi ORGANKO zestaw szaro-zielony + Bokashi 1KG Green

    Idealne rozwiązanie dla domowego kompostowania i segregacji odpadów

    Proces kompostowania w systemie Bokashi powoduje, iż resztki organiczne nie podlegają procesowi gnicia (nie gniją), lecz są poddawane procesowi fermentacji. Dzięki wyeliminowaniu procesu gnicia unika się wydzielaniu się nieprzyjemnych zapachów.Proces fermentacja powoduje także zmniejsza się objętość odpadków nawet o 25% . Dzięki temu Bokashi ORGANKO idealnie sprawdzi się także w mieszkaniu bez ogródka do segregowania i gromadzenia frakcji bio. Produktem ubocznym procesu kompostowania jest płyn Bokashi, który można wykorzystywać po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz do podlewania roślin, a w formie nierozcieńczonej do czyszczenia i udrażniania rur kanalizacyjnych.

    W pojemnikach Bokashi ORGANKO możemy umieścić:

    • kuchenne odpadki organiczne,
    • mniejsze odpady ogrodowe,
    • resztki jedzenia,
    • owoce i warzywa lub ich obierki,
    • fusy kawy i herbaty,
    • skorupki jaj,
    • kwiaty,
    • liście z roślin doniczkowych,
    • chusteczki higieniczne
    • serwetki papierowe.

    Bezwzględnie w pojemnikach Bokashi ORGANKO nie można umieszczać

    • płynów
    • mleka i przetworów mlecznych
    • octu
    • soków
    • kości
    • popiołu
    • niedopałków,
    • papieru

    Przygotowanie kompostu w pojemnikach Bokashi ORGANKO (BO1)

    1. Należy przygotować pojemnik do kompostowania (wiaderko)
    2. Na dnie pojemnika należy rozsypać niewielką ilość EM Bokashi Starter Kompostowy (około 20 ml)
    3. Dodawaj do pojemnika rozdrobnione odpadki organiczne , dociskając je za każdym razem w wiaderku przy pomocy dołączonej praski, aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek, za pomocą specjalnej przystawki dołączonej do wiaderka.
    4. Z ułożonych w pojemniku do kompostowania odpadków tworzymy warstwy a następnie każdą warstwę posypujemy niewielką ilością EM Bokashi Starter Kompostowy.
    5. Należy pamiętać o szczelnym zamykaniu pokrywki pojemnika, aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe.
    6. Co kila dni (2 do 5 dni) należy zbierać płyn odsączający się z powstającego kompostu. Zebrany płyn możemy  wykorzystać  po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz organiczny do roślin doniczkowych i ogrodowych, a formie nierozcieńczonej jako naturalny płyn do czyszczenia i udrażniania rur kanalizacyjnych
    7. Zabiegi powtarzamy uzupełniania odpadków aż do całkowitego wypełnienia wiaderka.
    8. Wypełnione wiaderko należy pozostawić na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu w celu wspomożenia procesu kompostowania

    Kompost jest gotowy do użycia gdy po otwarciu pachnie słodko kwaśną kiszonką i obserwujemy ubytek objętości kompostowych odpadków.

    Prawidłowo przygotowany kompost nie wydziela nieprzyjemnych zapachów.

    Po 2 tygodniach można zakopać w ziemi przefermentowany odpad organiczny lub złożyć go na kompoście lub po prostu wyrzuć do brązowego pojemnika z frakcją organiczną

    000524

    Szczegółowe odniesienia