Greenland EM Zakiszacz 20 litrów

Greenland EM Zakiszacz 20 litrów

163,00 zł
Brutto

EM Zakiszacz to kompozycja Efektywnych Mikroorganizmów przeznaczona do produkcji najwyższej jakości kiszonek i sianokiszonek, która wspomaga procesy fermentacji pasz.

Stabilna kiszonka – efektywność żywienia!

Produkt jest gotowy do użycia, nie wymaga aktywacji.

Cechy produktu:

  • unikalny na rynku zakiszaczy ze względu na skład, funkcjonalność i efektywność
  • łączy w sobie funkcje biologiczne, chemiczne i enzymatyczne
  • gotowy do użycia - zawiera żywe aktywne mikroorganizmy oraz kwasy organiczne
  • obniża pH równie szybko co zakiszacze chemiczne nie powodując przy tym korozji sprzętu
  • jest produktem o działaniu homo i heterofermentatywnym, oprócz kwasu mlekowego EM Zakiszacz wspiera wytwarzanie w kiszonce innych pożądanych substancji
  • ogranicza utleniania i grzanie się kiszonek na etapie skarmiania
  • poprawia wartość sensoryczną kiszonek
  • EM Zakiszacz doskonale zakisza „trudny” materiał i operuje w bardzo szerokim zakresie suchej masy
Ilość

EM Zakiszacz pojemność 20 litrów

Preparat jest gotowy do użycia – nie wymaga aktywacji i pobudzania!

Produkty EM® są bezpieczne dla ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego. Nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie (GMO)

Japońska technologia smakuje polskim krowom! W badaniach naukowych wykazano, że EM Zakiszacz poradzi sobie nawet na fatalnej jakości materiale. Kiszonki przygotowane z dodatkiem EM Zakiszacz pozostają stabilne przez wyjątkowo długi czas, także w niekorzystnych warunkach przechowywania. Efektywne Mikroorganizmy to same plusy dla hodowli!

EM Zakiszacz jest optymalnym rozwiązaniem przy produkcji najwyższej jakości kiszonek i sianokiszonek. Jego działanie oparte jest na ukierunkowaniu procesu zakiszania na pożądaną fermentację, a następnie utrwalenie tego procesu poprzez aktywną mikrobiologiczną osłonę kiszonki, z maksymalnym ograniczeniem możliwych strat wynikających z gnicia, pleśnienia i wtórnej fermentacji.

EM Zakiszacz stymuluje wzrost pożytecznej mikroflory, oraz szybki spadek pH kiszonek.

Stwarza niekorzystne warunki dla wzrostu niepożądanych mikroorganizmów na różnych etapach zakiszania i przechowywania i ma działanie silnie antyutleniające. Mikroorganizmy użyte w preparacie występują w niespotykanej w innych inokulantach ilościach. Bakterie zawarte w preparacie są żywe, aktywne i gotowe do użycia.

Technologia EM steruje procesami fermentacji nawet przy niekorzystnym składzie zakiszanego materiału szczególnie widocznym w kiszonkach z dużą zawartością białka i niedostatkiem cukrów prostych.

Wyjątkowe parametry użytkowe preparatu EM Zakiszacz dają hodowcy szerokie spektrum działania.

Praktyczne korzyści przy wykorzystaniu EM Zakiszacz:

  • bardzo szeroki zakres stosowania od 25-60% suchej masy
  • stymulacja mikrobiologiczna dla obniżenia pH na etapie zakiszania
  • aktywna ochrona przed pleśnieniem i zagrzewaniem po zakiszeniu
  • ustabilizowania parametrów w okresie skarmiania nawet przy trudno zakiszających się paszach
  • kiszonka chętnie pobierana przez zwierzęta
  • gotowość preparatu do użycia, bez potrzeby aktywowania czy pobudzania
  • ekonomia - już od 2 zł netto najwyższa dawka aktywnych bakterii na 1 tonę kiszonki

Dawkowanie EM Zakiszacz

  • Trawy 0,8-1,0 litra / tonę
  • Mieszanka trawy z lucerną 1 do 1,2 litra / tonę
  • Czysta lucerna 1,5 do 2 litrów / tonę
  • Kukurydza na kiszonkę i biogaz 0,4-0,5 litra / tonę
  • Ziarno kukurydzy, wysłodki, młóto 0,6-0,7 litra / tonę
  • Mokre ziarno do zakiszania kukurydzy i zbóż: 0,5 l/1 tonę
  • Sianokiszonka: 1,5 l/1 tonę
  • Sianokiszonka z motylkowatymi: 2 l/1 tonę
  • Motylkowate: 2,5 l/1 tonę
  • GPS: 1,5 l/1 tonę

Preparat można rozcieńczyć z wodą, w zależności od ustawień aplikatora oraz wilgotności zielonki. Optymalną metodą zastosowania preparatu EM Zakiszacz jest aplikacja dozownikiem na etapie zbioru, lub inna zapewniająca równomierne rozprowadzenie preparatu w zakiszanej masie.

Przygotowanie kiszonki przy użyciu EM Zakiszacz

Proces przygotowania kiszonki wymaga od hodowcy wiele wysiłku i staranności. Technologicznie dla uzyskania wysokich parametrów kiszonek niezbędne są: właściwy termin i technika zbioru, odpowiednie rozdrobnienie i dokładne ubicie masy w jak najkrótszym czasie, a następnie szybkie stworzenie warunków beztlenowych. Już na etapie skarmiania bardzo ważne jest staranne wybieranie kiszonek, aby ograniczyć powierzchnię kontaktu kiszonki z powietrzem. Jakiekolwiek błędy technologiczne na etapie przygotowania kiszonek zawsze odbijają się na ich jakości i mają konkretne przełożenia na spadek efekty.

Typowe wady kiszonek które można wyeliminować używając EM Zakiszacz:

  • brak stabilności tlenowej – grzanie się kiszonki
  • rozwój pleśni i szkodliwych mikroorganizmów – mykotoksyny i niestrawności
  • nieprawidłowy smak i zapach amoniaku – problemy ze skarmianiem i utrata białka

Przy stworzeniu odpowiednich warunków kiszonka ulegnie samorzutnej fermentacji, ale zwykle nie będzie stabilna i nie utrzyma parametrów – dlatego właśnie sterowanie fermentacją i konserwacja jest głównym problemem w kompletnym procesie produkcji kiszonek.

94611
15 Przedmioty

Arkusz danych

Pojemność opakowania
20 litrów

Szczegółowe odniesienia